Gastro kup srbija 2021
Gastro kup Srbija 2021. je događaj koji je po peti put organizovan u Novom Sadu, u Master hali AD Novosadskog sajma. Prve godine, vodeći se činjenicom da skoro sve zemlje u okruženju imaju masovna takmičenja na kojima se okupljaju kuvari, šefovi kuhinja, mladi privrednici ugostitelji kao i razni gosti i posmatrači, došli smo na ideju da takvu manifestaciju organizujemo u Novom Sadu, gradu koji zasigurno ima veliki potencijal za takav vid takmičenja i festival se održao do danas.
Naš cilj da manifestaciju svake godine širimo kako bi u potpunosti obuhvatila sve segmente gastronomske ponude ostvarili smo uvođenjem inovacija koje su se pokazale interesntnim i učesnicim i publici. Takmičenje je trajalo dva dana od 18. do 19. 09.2021. u Master hali AD Novosadskog sajma, a u sklopu sajmova poljoprivrede, ekologije, lova i ribolova. Za razliku od prethodne godine kada je Gastro kup 2020 bio jedini događaj na Sajmu, ove godine se sajam, pa tako i sam festival se održao uz prisustvo publike uz sve propisane mere od strane Kriznog štaba Grada Novog Sada.
Kao i do sada imali smo 5 takmičarskih kuhinjskih bokseva i jedan prezentacioni u kojem su master šefovi kao i gosti iz različitih sfera ugostiteljstva držali prezentacije. Tokom dva dana takmičenja posle svakog takmičarskog dana su dodeljivane medalje pobednicima kategorija, odnosno onima koji su po specifičnom sistemu bodovanja ostavrivali dovoljan broj bodova kako bi zaslužili medalju. Takmičenje je bilo po sledećim kategorijama koje se odigravaju unutar kuhinjskih boksova i to: HAK1 – Jelo od piletine, HAK2 – Jela od testenine, HAK3 – Moderno nacionalno jelo i HAK4 – Timsko takmičenje/moderno restoransko jelo. Kategorije koje se odigravaju van kuhinjskih boksova su takođe bile zastupljene: K1 – Karving uživo, ST1 -Eksponati i torte na temu Vojvodina, ST7 – Rad od čokolade, ST3 – Nacionalna trpeza. Sudijski žiri takmičare je ocenjivao po sistemu bodovanja, dakle ne samo kvalitet samog jela već i njegovo aranžiranje, ali i stanje u kome se kuhinja ostavi narednom takmičaru.
Za razliku od prethodne godine kada smo se zbog situaije skoncentrisali na domaće takmičare i sudije, ove godine smo imali goste iz Rumunije koji su odneli pobedu u više kategorija. Takođe, tu su bile i takmičari i sudije iz Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Drago nam je što se nastavila dobra saradnja sa Akademijim Conić iz Leskovca čiji su se takmičari svake godine dobro pokazali i rado dolaze na festival. Nakon takmičenja leskovačke novine JugMedia objavile su članak o Gastro kupu i pobedi predstavnika iz Leskovca zajedno sa fotografijama. Na festivalu su se uporedo sa takmičenjem puštali filmići o jelima predstavinka nacionalnih manjina iz Vojvodine, oba dana su držane radionice na prezentacionoj kuhinji od strane šefova kuhinje i predstavnika sponzora. Takođe, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine održana je zanimljiva panel diskusija na različite teme iz oblsti gastronomije gde su pored predsednika žirija Dejana Stankovića govorili i sekretar PKV Branislav Mamić, direktor Gastronaut Srbija, Julija Dragut, sudija iz Rumunije i mnogi drugi. Generalni sponzoir festivala ove godine bili su Zlatiborac i Gastronaut Srbija, a pored njih festival je podržalo još nekoliko značajnih imena iz ove oblasti. Drago nam je što se krug saradnika i sponzora iz godine u godinu samo širi. Program festivala je tako zamišljen da obuhvati širok krug interesa što smatramo da smo i postigli, a uvek uzimamo u obzir predloge i sugestije učesnika kako bismo napredovali i učinili događaj interesantnim.