Gastro kup srbija 2018
Gastro kup Srbija 2018. je događaj koji je po drugi put organizovan u okviru novosadskog sajma Lorist i ove godine je privukao veliku pažnju kako u Srbiji tako i u regionu. Naš cilj da manifestaciju svake godine širimo kako bi u potpunosti obuhvatio sve segmente gastronomske ponude ostvarili smo na taj način što smo ove godine osim takmičenja profesionalnih kuvara uveli i takmičenje barmena i barista u saradnji sa lokalnom organizacijom BarmeNS.
Samo takmičenje profesionalnih kuvara je već ove godine prevazišlo kapacitete koje smo prvobitno zacrtali i dovelo nas do situacije da smo veliki broj potencijalnih takmičara morali da najpre stavimo na listu čekanja, a onda i na kraju odbijemo zbog nedostatka termina. Samo takmičenje barmena i barista je organizovano uz pomoć pojedinaca koji su bili spremni da pomognu razvoj manifestacije Gastro kup Srbija i da se volonterski i donatorski postave i omoguće da se i ovaj deo sprovede u delo. Posebni kuriozitet bio je učestvovanje Đorđa Diane, Mišelin star kuvara koji je svojim renomeom podigao manifestaciju na viši nivo i motivisao veliki broj kako takmičara tako i posetilaca. Prezentacije koje su članovi našeg sudijskog žirija realizovali na naše i na zadovoljstvo svih prisutnih su bile od velikog značaja za čitav sajam Lorist, a naročito za njegov turistički deo, jer se veliki broj posetilaca koncentrisao upravo u našem delu hale Master gde se takmičenje i odvijalo.
Ove godine smo kao i prošle imali 5 takmičarskih kuhinjskih bokseva i jedan prezentacioni, dok je u drugom delu hale bio postavljen improvizovani bar koji je omogućio da se takmičenje kuvara, barmena i barista sprovede simultano, ali da jedni druge ne ometaju, a takođe je na taj način bilo moguće da se održe prezentacije i panel diskusije kojima je mogao da prisustvuje veliki broj posetilaca novosadskog sajma Lorist. Mi smo kao i prošle godine uputili pozivna pisma svim kulinarskim udruženjima u regionu i veliko nam je zadovoljstvo da smo i ove godine imali takmičare iz svih zemalja regije, a i šire. Pozivna pisma su poslata putem elektronske pošte, ali i putem običnih poštanskih pošiljki, a takođe su naši volonteri pozivna pisma delili i našim eminentnim restoranima u samom Novom Sadu što je dovelo do toga da se broj takmičara iz samog Novog Sada poveća. Takođe smo iskoristili mogućnost da se manifestacija najavi na internet portalima tj elektronskim medijima koji se bave gastronomskom branšom što je takoće pomoglo da se za manifestaciju sazna pre svega u regionu obzirom na isto govorno područije. Portali poput Bakine Kujne, Pošalji recept, Turističkog sveta, E kapije, Biznis promo su redovno pratili naše najave događaja i takođe kasnije izvestili sa samog događaja. Broj termina je u odnosu na prošlu godinu povećan jer je prošle godine seniorsko takmičenje trajalo tri dana po četiri sata, dok je ove godine seniorski deo takmičenja trajao dva dana ali po osam sati, pa je broj termina povećan sa 60 na 80. Takođe je pokrenuto takmičenje barmena i barista, dok je u odnosu na prošlogodišnja tri predavanja, ove godine bilo čak sedam predavanja, četiri prezentacije i jedna panel diskusija
Cilj postignut realizacijom programa 2018
Sva dešavanja su bila izuzetno posećena, razmenjeno je puno kontakata, uspostavljeno puno veza koja će omogućiti da u budućnosti dođe do saradnje među učesnicima Gastro kupa Srbija, a takođe će svi nastaviti da učestvuju u razvitku ovog festivala kao mesta okupljanja kulinarske i uopšte gastronomske branše celog regiona, a mi se iskreno nadamo u budućnosti i cele Evrope. Organizacioni odbor Gastro kupa Srbija se trudio da zadovolji međunarodne kriterijume.
Reklamirali smo se i putem bilborda i najavili sve događaje pojedinačno putem društvenih mreža i sredstava javnog informisanja. Velika posećenost od strane mladih kuvara, budućih profesionalaca nam takođe imponuje, a što se tiče profesionalaca, takozvanih seniora ostavićemo da slike govore za sebe. Učešće svih najeminentnijih predstavnika gastronomske branše počev od televizijskih zvezdi poput Saše Mišića, voditelja Paklene kuhinje do profesora sa kulinarskih akademija poput Jordana Nastanovića i Milana Kneževića, pokazuje da smo uspeli da se profolišemo kao jedno od najvažnijih kulinarskih događaja u Srbiji i regionu. Dolazak Mišelin star kuvara Đorđa Diane je celokupnu sliku zaokružio u jedan lep događaj sa koga su mnogi mediji izveštavali. Novi Sad se po ko zna koji put pokazao kao odličan grad domaćin. Svi učesnici festivala koji su dolazili sa strane su bili prezadovoljni kako odnosom samih članova organizacionog odbora i njihovom profesionalnošću, tako i samim posetiocima festivala, jer je publika bila fantastična i pokazala je da ljudi u Novom Sadu i te kako znaju da cene vrhunske gastronomske čarolije i da je gastronomija sastavni deo turističke ponude.