O nama

8 godina tradicije takmičenja

Gastro kup srbija

Gastro kup Srbija je međunarodno takmičenje u kulinarstvu koje se održava za vreme sajma turizma 2024. godine u Novom Sadu. Takmičenje se na zadovoljstvo svih organizuje po osmi put.
Organizatori takmičenja su AD Novosadski sajam, Udruženje Zelena dolina (Green Valley),  Horeca asocijacija Kragujevac. Sama organizacija takmičenja ima za cilj promovisanje i popularizaciju kulinarstva u Srbiji i regionu i održava se od 29. do 30. novembra 2024. u Novom Sadu. Gastro kup Srbija predstavlja takmičenje koji će se odigrati  29. i 30. novembra 2024. godine.

Vodeći se činjenicom da skoro sve zemlje u okruženju imaju masovna takmičenja na kojima se
okupljaju kuvari, šefovi kuhinja, mladi privrednici ugostitelji kao i razni gosti i posmatrači, došli smo na ideju da takvu manifestaciju organizujemo u Novom Sadu, gradu koji zasigurno ima najveći potencijal za takav vid takmičenja. Novi Sad, po svim aspektima zaslužuje jedan ovakav skup. Geografski položaj, multietničnost, festivalska tradicija, jedna od najboljih srednjih ugostiteljskih škola, sve su to preduslovi za jedno ozbiljno takmičenje. Tu perspektivu je prepoznala i uprava AD Novosadski sajam koja organizuje takmičenje srednjih i viših škola,što je odlična uvertira i osnova koju bi seniorskog takmičenje na najbolji način zaokružila. Veliko internacionalno iskustvo naših seniorskih takmičara, kulinarske asocijacije na domaćem i međunarodnom nivou koje bi uzele učešće na našem takmičenju stvorili bi uslove da se budući ugostitelji upoznaju sa svim prednostima ali i poteškoćama na koje se nailazi u ovoj branši. Naši seniorski takmičari će tokom ove manifestacije dobiti priliku da razmene iskustva sa kolegama, promovišu svoje ugostiteljske objekte i steknu nova poznanstva sve u cilju podizanja nivoa privredne aktivnosti u gradu Novom Sadu, Republici Srbiji i zemljama regiona, Evrope i sveta. Takođe će ostvareni privrednici – ugostitelji imati priliku da upoznaju najveće talente koji dolaze iz srednjih i viših ugostiteljskih škola. Sam prostor u kom će se takmičenje održati, a to je Novosadski sajam, u startu daje veliki kapacitet.

Udruženje Zelena dolina je organizacija koja u svojim ciljevima ima pre svega borbu za zdravu i čistu Srbiju. Dosadašnje delovanje ove organizacije je išlo u pravcu ne samo zaštite zivotne sredine i informisanja građana Srbije na tu temu, već i širok krug delovanja na polju razvoja omladinskog preduzetništva i preduzetništva uopšte, promovisanje zdravih načina života kako u gradskim tako i u ruralnim sredinama.

Ovaj tip festivala – takmičenja postoji u gotovo svim zemljama Evrope, a naš sudijski tim, koji će biti u međunarodnom sastavu, će se postarati da takmičenje protekne u fer i korektnoj atmosferi.

Takođe nam je posebno drago da postoji mogućnost da ostvareni privrednici ugostitelji, ali i šefovi kuhinja poznatih restorana i hotela upoznaju mlade talente koji će se u okviru festivala takmičiti. Zapošljavanje mladih talenata i generalno mladih ljudi u Srbiji bi svima morao biti prioritet, a na ovaj način bi se kroz zajedničko druženje i interakciju na temu koja je svim učesnicima struka sigurno stvorila mogućnost da neki od mladih takmičara nađu budućeg poslodavca. Takođe će ti mladi ljudi imati priliku da saznaju nove tehnike pripreme ili kako bi se u kulinarskom svetu to reklo: male tajne velikih majstora. Predavanja koja će se održati tokom trajanja takmičenja i koja su zamišljena kao konferencija šefova majstora su od velikog značaja kako za njih same jer će se voditi diskusije o raznim temama iz sveta gastronomije, tako i za mlade učesnike takmičenja koji će mnogo toga novog naučiti.
Ovaj festival – takmičenje se umrežio sa nekim od festivala sličnog ili istog karaktera u zemlji i regionu, a svakako se u narednim godinama planira da se ostvari saradnja sa ostalim festivalima ovog tipa širom Evrope upravo uz pomoć samih takmičara, zato je imperativ da sve bude organizovano i sprovedeno na nivou koji grad Novi Sad  zaslužuje i da se u odnosu na proslogodišnju manifestaciju podignemo na viši nivo kako u organizacionom tako i u takmičarskom smislu. Očigledan je ogroman potencijal naše manifestacije – festivala, jer je kulinarstvo jedan nepresušan izvor ideja, u kom jednostavno ne postoje granice.